Vezető hírek
Tesztelték a díjnyertes kanászlevest
A rendezvény apropóját az adta, hogy szeptemberben Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója, és Varju András osztályvezető részt vettek a Régi Magyarország Ízei című gasztronómiai fesztiválon, ahonnan a „legjobb leves” kitüntető cím tulajdonosaiként térhettek haza.
Baráti ebéd a skanzenben
Varju András és Kaján Imre a főzés utolsó fázisánál
A múzeumi csapat a nyíregyházi megmérettetésre egy igazi zalai specialitással, mégpedig a göcseji kanászlevessel (vagy más néven makkoltató levessel) készült. A díjnyertes szakácsok szerették volna az itteni kollégáknak is megfőzni ezt a tartalmas, tájjellegű ételt. Már csak azért is, hogy a helybéliek is tesztelhessék az ínyencséget.
Kaján Imre érdeklődésünkre elárulta: most 80 meghívott vendég számára főzték meg a levest, míg Nyíregyházán körülbelül 120 adag fogyott el az ételből. A kanászleves ezúttal 12 kilogramm csülökből, 5 kiló kolbászból, 1,5 kilogramm házi füstöltoldalasból, valamint kétféle gombából és leveszöldségekből készült el. A végén frissen gyúrt csipetkét, valamint ecetben eltett tárkonyt adtak a leveshez.
A múzeum munkatársai a hajlított ház kemencéjében kenyérlángost is sütöttek az étel mellé.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Teszt cikkA 3. nagy különbségű vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekA riválistól is kikaptakEgy idegenbeli siker születettA Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségEredményesen szerepeltek a ZBSE sportolóiKét súlyemelő arany a masters ob-nNegyvenig jutottak -
rovatunk hírei
Múzeumok Éjszakája 2025Statárium- drámaelőadás a TörvényszékenXXIX. Göcseji Prószafesztivál a Gébárti-tónálÍgy éltünk a '80-as években - kiállítás a Göcseji MúzeumbanKitekintő - Frimmel Gyula grafikusművész kiállításaEsély Gála 2025Kis képek és műhelytitkok - Nemes László kiállításaHorváth Csongor Gergő kiállítása a Liszt-iskolábanMészi 65 - kiállítás a Gönczi GalériábanBudaházi Tibor jubileumi kiállítása a Göcseji Múzeumban top 10