Archivum
21 millió forint élelmiszerbiztonsági bírság Zalában
A tavalyi, 3.500-at meghaladó élelmiszerbiztonsági ellenőrzés során 150 vállalkozásra összesen 21 millió forint bírságot szabott ki Zala megyében az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság, de kirívó problémákat nem találtak - tájékoztatta Boncz Attila, az igazgatóság vezetője.
Az ellenőrzéseket az élőállattartástól kezdve a takarmányozáson át egészen a vendéglátásig, a kész termékek forgalmazásáig végzik. Az éves kötelező vizsgálatokon kívül soron kívül ellenőrzik az újonnan nyílt létesítményeket, a kiemelt turisztikai térségében pedig szezonális jelleggel is vizsgálják a vendéglátó ipari egységek működését - említett néhány példát az igazgató.
Zala megyében évek óta nem voltak kirívó, széles rétegeket érintő problémák. Az ellenőrzött egységek 3 százalékánál találtak kisebb szabálytalanságokat, de ezek a vállalkozások a figyelmeztetés után korrigálták a hibákat. Az ellenőrzések 4,2 százalékánál viszont már bírságot kellett kiszabni - összegezte Furó Tamás igazgatóhelyettes.
A kereskedelemben a legnagyobb gondot a lejárt szavatosságú termékek forgalmazása jelenti. A termékjelölő címke meghamisítása csak ritkán fordul elő, inkább az a gyakori, hogy az ellenőrök lejárt szavatosságú termékeket találnak az üzletek polcain. A gyártó szabja meg, hogy mennyi ideig tudja garantálni az élelmiszer minőségét, a kereskedőnek nincs joga ezt az időpontot megváltoztatni, a határidő lejárta után ezek az élelmiszerek forgalomképtelenekké válnak - jelentette ki az igazgatóhelyettes.
Gyakori problémát jelent az is, hogy a vállalkozók nem tartják be a higiéniai követelményeket. Hiányoznak a műszaki feltételek, de az is tipikus hiba, hogy eltört, rozsdás eszközöket használnak - ismertette Furó Tamás.
A tapasztalatok szerint a vállalkozások nagy része még "mindig tart" a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) rendszertől, ami magában foglalja az önellenőrzési rendszer vezetését, nyilvántartását, aktualizálását. Szankciókat von maga után, ha pontatlanul vezetik a nyilvántartásokat, vagy nem tartják be, és nem adminisztrálják a takarítási utasításokat - jegyezte meg Furó Tamás.
Szólt arról is, hogy a higiéniai követelmények megszegése és a felújítások elmulasztása miatt az elmúlt évben két élelmiszeripari vállalkozásnak kellett felfüggeszteni a működését. Egy kisebb húsfeldolgozó üzem közös megegyezéssel meg is szüntette a tevékenységét, mert nem tudta vállalni a felújításokat, míg a másik esetben "kényszerítő intézkedésre" került sor, a felújítások jelenleg is folynak az üzemben.
Zala megyére nem jellemző az illegális élelmiszeripari üzemek működése sem, évente mindössze egy-egy esetben fordul csak elő. Tavaly egy több megyét érintő, illegális sertésfeldolgozást lepleztek le. A tettenéréskor is éppen tíz darab, Veszprém megyében levágott sertést dolgoztak fel a feketén működő mészárszéken, 2010-ben pedig egy mézfeldolgozót találtak, aki cukorral hamisította a terméket.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Teszt cikkA 3. nagy különbségű vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekA riválistól is kikaptakEgy idegenbeli siker születettA Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségEredményesen szerepeltek a ZBSE sportolóiKét súlyemelő arany a masters ob-nNegyvenig jutottak -
rovatunk hírei
1000 üdvözlőlap és meghívó Verdák: Al Barátokra lel101 híres bombázóVig Balázs: A rettegő fogorvosVictoria Aveyard: Vörös királynőDanielle Steel: Tékozló fiú Almási Kitti: Bátran élni M. J. Arlidge: Ecc peccA mennyország létezikA Szent Johanna gimi 8. 1-2. - Örökké top 10
Teszt cikkEgy idegenbeli siker születettMegkezdték a kanizsai NB I-es lányok is. A Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekAtlétikai hírek a szezon végén Ezúttal is biztosanNegyvenig jutottak Súlyemelő érmek az ob-kről