Archivum
Házirétes ajándékba
Bár a Zalaegerszeg botfai városrésze gasztronómiai vonatkozásban a mácsikról híres, a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai kitettek magukért, amikor is hatféle házi rétest tálaltak az asztalra.
Újra divat a rétes
Gombos Melinda és Kanta Gyuláné irányításával közel 20 tepsi rétest készítettek az asszonyok, hogy megvendégeljék klubtársaikat, a helyi civilszervezetek és a településrészi önkormányzat képviselőit a "Mindenki névnapja" rendezvényen. A 14 éves egyesület a településrész gasztronómiai hagyományait is igyekszik karban tartani, így húsvétkor mindig sütnek fánkot, hidegben kocsonyát főznek, melegben szalonnát sütnek, most pedig a rétes készítés tudományát mutatták be. A fiatalabb korosztály nagyrészt ez utóbbit csak nézni tudja. A finomság nehézségét a megfelelő tészta adja, a nyújtás inkább csak látványos, mint nehéz, ha az alapanyag megfelelő, mondta Gombos Melinda, aki üzemi konyhán dolgozott és násznépek sokasága is kóstolhatta főztjét.
- Ma újra divat a rétes, bár a fiatalok inkább a készen kapható lapokból szeretik készíteni. A házi rétes azonban sokkal finomabb, bár nehéz elkészíteni - mondta Gombos Melinda. - Nagyon fontos, hogy a tészta hozzávalói kellő hőfokúak legyenek, a víz csak langyos lehet. Aztán háromnegyed óráig kell püfölni a tésztát, amíg szó szerint fényes nem lesz és elválik az edény falától és a kéztől. A lágyságra azonban ekkor is ügyelni kell. Domináljon az összetevők között a langyos, olvasztott zsír az olajjal szemben. Egy tányérnyi tésztából aztán ki lehet nyújtani egy asztalnyi nagyságot. A töltelék lehet túró, meggy, tök, mák, alma, káposzta, kerekrépa.
Háromnegyed óráig püfölték, majd kinyújtották
A fenti változatok aztán 50 főre számolva mind az asztalra is kerültek.
- Az alapanyagokat közösen vásároltuk, otthonról hoztuk, vagy felajánlásból kaptuk - mondta Olasz Gyuláné klubelnök, miközben körbekalauzol a közösségi ház falára kiállított nosztalgia falnál. Itt a tagok régi fotói láthatók, köztük az 1963 - ban tartott főzőtanfolyam résztvevőit ábrázoló is. Mint mondja, nemcsak a fényképek, de az akkori receptek is megvannak még. S ha lennének fiatal érdeklődők, talán újra indulhatna a tanfolyam, akár a rétes készítéssel is.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Teszt cikkA 3. nagy különbségű vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekA riválistól is kikaptakEgy idegenbeli siker születettA Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségEredményesen szerepeltek a ZBSE sportolóiKét súlyemelő arany a masters ob-nNegyvenig jutottak -
rovatunk hírei
Múzeumok Éjszakája 2025Statárium- drámaelőadás a TörvényszékenXXIX. Göcseji Prószafesztivál a Gébárti-tónálÍgy éltünk a '80-as években - kiállítás a Göcseji MúzeumbanKitekintő - Frimmel Gyula grafikusművész kiállításaEsély Gála 2025Kis képek és műhelytitkok - Nemes László kiállításaHorváth Csongor Gergő kiállítása a Liszt-iskolábanMészi 65 - kiállítás a Gönczi GalériábanBudaházi Tibor jubileumi kiállítása a Göcseji Múzeumban top 10