Vezető hírek
Mit főztek az Őrségben?
Hajdinás vargányaleves, tökös-mákos rétes, fonott perec, kerekrépa leves, répás-béles, a helyieknek csak amolyan hétköznapi, házi koszt, a más tájegységekről érkezőknek, ünnepi kuriózum.
Többek között Gaál Zsuzsanna receptgyűjtő munkájának és személyes meggyőző erejének köszönhető, hogy köztudatba kerülhetnek ezek az ételleírások. Ahogy az egykor hagyományos és házilag termesztett alapanyagok, a hajdina, a köles, a kerekrépa, a csutri répa felhasználási módjai. A már letűnőben lévő életformát is felvillantja a szerző. Így többek között az előadáson szóba került a húsevés ritkasága és az azt pótló tápláló ételek titkai.
De egyéb életmódbeli utalások is elhangzottak, mint a kiemelkedő épített és szakrális örökségek, a hagyományos kézműves tevékenységek, a gazdálkodó életmód jellemzői, az Őrség gazdag és a tündérkertek által visszamentett gyümölcskínálata, az elmaradhatatlan, aranyat érő pálinkával és tökmagolajjal együtt.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Teszt cikkA 3. nagy különbségű vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekA riválistól is kikaptakEgy idegenbeli siker születettA Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségEredményesen szerepeltek a ZBSE sportolóiKét súlyemelő arany a masters ob-nNegyvenig jutottak -
rovatunk hírei
Köszöntötték az 500 ezredik ügyfeletA járműipari tesztpálya óriási lehetőségMariska udvar és Tájház Háromcsillagos balatoni strandok ZalábanElismerés, hála és köszönetSötétedés után a múzeumbanLenti Nyári EstékÖnkéntes egyetemisták érkeztek Amerikából Sportpálya és közösségi kert KispálibanMercedes G találkozó Gyenesdiáson top 10