Vezető hírek
A kürtőskalács ünnepe Orbányosfán
A kürtőskalács nem tipikus zalai étel, receptjét és a sütés fortélyait egy korábbi erdélyi kiránduláson, ottani barátaiktól lesték el. Ott fogalmazódott meg bennük a kürtőskalácssütés gondolata, amit tett is követett. Asszonyaik, lányaik, fiaik már évek óta járják a környékbeli rendezvényeket, ízletes kürtőskaláccsal megörvendeztetve a résztvevőket – árulta el köszöntőjében a fesztivál előzményeiről Kocsis Ferencné polgármester. A falu közösségét méltatva azt mondta, az egyéni és közös boldogulásért nem csekély mértékben tesz hozzá mindenki képességei és tudása szerint. Az első kürtőskalács-fesztivál sem jöhetett volna létre ezen összefogás nélkül, hangsúlyozta, majd köszönetét fejezte ki a rendezvény támogatóinak és valamennyi közreműködőjének. Külön kiemelte a lakosság hozzáállását, akik saját portájukat még jobban kicsinosítva készültek erre a napra. Végül azt kívánta, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztivált úgy őrizzék majd emlékeikben, melyen jól érezte magát Orbányosfa apraja-nagyja és nemkülönben az idelátogatók.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos felidézte, hogy a Magyar Értéktárba a székely, erdélyi és magyar értéket hordozó kürtőskalács 2015-ben került bele. Mint mondta, nem csupán megőrzés céljával lett része a hungarikumok gyűjteményének, hanem hogy minél többen ismerhessék meg e különleges édesség eredeti elkészítési módját. Kiemelte, hogy Orbányosfán már hagyományai vannak a kürtőskalács készítésének, melyet a fesztivál megrendezésével kívánnak bemutatni szórakoztató programokkal körítve.
Az Orbányosfai Faluszépítő Közhasznú Egyesület tagjai jóval az ünnepélyes megnyitó előtt megkezdték a munkát. Az Erdélyből hozott sütőfa mintájára készített hengerekre tekerték fel a tésztát, amit négyesével sütöttek ki a szintén maguk gyártotta faszéntüzelésű szerkezetekben.
A szabályozás kimondja, milyen kritériumok teljesülésével nevezhető kürtőskalácsnak a kelt tésztából készült csavart édesség. Egyik feltétel a kizárólag cukorral való ízesítés.
Az egyesület tagjai a hagyományos mellett sokféle ízesítésű kürtőskalácsot is szoktak készíteni, sőt tésztájába is csennek bele különlegességet.
– Szoktunk beledagasztani kakaót, aszalt szilvát aprítva. Az ízesítést tekintve, készítünk egyebek mellett diósat, kakaósat, fahéjasat, barackosat és francia krémesest – mondta érdeklődésünkre Kocsisné Varga Judit gyógytornász.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Teszt cikkA 3. nagy különbségű vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekA riválistól is kikaptakEgy idegenbeli siker születettA Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségEredményesen szerepeltek a ZBSE sportolóiKét súlyemelő arany a masters ob-nNegyvenig jutottak -
rovatunk hírei
Köszöntötték az 500 ezredik ügyfeletA járműipari tesztpálya óriási lehetőségMariska udvar és Tájház Háromcsillagos balatoni strandok ZalábanElismerés, hála és köszönetSötétedés után a múzeumbanLenti Nyári EstékÖnkéntes egyetemisták érkeztek Amerikából Sportpálya és közösségi kert KispálibanMercedes G találkozó Gyenesdiáson top 10
Teszt cikkEgy idegenbeli siker születettMegkezdték a kanizsai NB I-es lányok is. A Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekAtlétikai hírek a szezon végén Ezúttal is biztosanNegyvenig jutottak Súlyemelő érmek az ob-kről