Archivum
Nem minden csoki, ami annak látszik
Kivételesen ne Gombóc Artúr kedvenc csokoládéinak felsorolásával indítsuk a történetet. Menjünk kicsit távolabb térben és időben; egészen az aztékokig, akik már jóval Amerika felfedezése előtt xocolatlt ittak. A fűszeres ital alapanyagául kakaó, víz, ánizs, fahéj és chili, no meg egy kis kukoricaliszt szolgált.
Akkor jó, ha sok benne a kakaó
A forró csokoládé az 1600-as évektől terjedt el Európában. Az első táblás tejcsokit a Nestlé fivérek készítették el 1876-ban. Hogy Zalába mikor került először csokoládé, nem tudni pontosan. A Göcseji Múzeum adattárának régi árjegyzékeiből az derül ki, hogy Lentiben a 19. század végén már szerepelnek Stühmer Frigyes csokoládégyáros termékei a húsvéti árjegyzékben. 1902-ben pedig a zalaegerszegi Kummer Gyula kávéházában a sütemények mellett „finom bonbonok nagy választékát” is kínálta.
A csokik az azóta eltelt több mint száz év alatt sokat változtak; összetétel és gyártás szempontjából is. Az üzletek termékek tömkelegét kínálják a vásárlóknak. Ezen a ponton sorolhatnánk fel a Gombóc Artúr által elnyelt összes fajtát és évjáratot. Az azonban nem mindegy, hogy édességet szeretnénk enni vagy csokoládét. A jó csoki összes kakaó szárazanyag-tartalmának ugyanis el kellene érnie a minimum 35 százalékot.
A közelgő ünnepek miatt három különböző Mikulás-figurát emeltünk le a polcról, hogy megnézzük összetételüket. Egy ismeretlen márkájú termék egyáltalán nem tartalmaz kakaóvajat, csak zsírszegény kakaóport, tejport, cukrot és adalékokat; egy ismert hazai márkanév alatt futó csokimikulásban az előbbieken kívül van kakaóvaj és kakaómassza is, ám az említett szárazanyag-tartalom csak 25 százalék. Ugyanezen termék étcsokis változata már eléri a kívánt 35 százalékot, ám ez a Mikulás több mint 500 forintba kerül.
Mit vásároljunk, és milyen szempontok szerint? – tettük fel a kérdést dr. Vértényi Jenő ügyvédnek, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Zala megyei elnökének.
– Névtelen terméket semmi esetre sem, mindig megbízható helyről és gyártótól vásároljunk. Az utcai árusuk, kimért édességek kerülendők, hiszen ott régi (lejárt szavatosságú) és új termékek keveredhetnek. A csokoládéra az élelmiszertörvény szabályai vonatkoznak. Érdemes megnézni az összetételt és a szavatossági időt is, valamint a címke valódiságát, mielőtt egy-egy árut a kosarunkba tennénk.
Csokoládénál – több más cikkhez hasonlóan – a szavatossági idő és a fogyaszthatóság nem feltétlenül fedi egymást, hiszen előfordulhat, hogy a szavatossági idő (mialatt a gyártó vagy forgalmazó felelősséget vállal a termék minőségéért) lejárta után is ehető a termék, vagyis nem ártalmas az egészségre. Érzékszervi pontszáma viszont veszíthet értékéből. Vagyis íze, színe, állaga lehet, hogy nem olyan, mint friss korában.
Az egyesület elnöke szerint érdemes megkülönböztetni a töltött és a tömör csokoládékat, hiszen a töltelék hamarabb megromolhat, vagy élvezhetetlenné válhat, mint maga a csokoládé. Fontos az is, hogy a karácsonyfára akasztott szaloncukrot, vagy csokidíszeket még az ünnepek alatt, vagy azt követően mihamarabb elfogyasszuk, hiszen az égősor, vagy gyertya hője ronthat a csokoládé – főleg a tej- és töltött csokoládé – minőségén. Ami az összetételt illeti: magas kakaótartalmú csokik előnyben! Bár ezek drágábbak, de megbízhatóbbak és ízletesebbek.
Mi a jó csokoládé ismérve? – kérdeztük a Páterdombi Szakképző Iskola Báthory Székhelyiskolájának cukrászműhelyében Keményné Nagy Erika cukrászelmélet szakoktatót és Siposné Lakatos Éve mestercukrászt.
– Minél magasabb a kakaóvaj-tartalom, annál finomabb a csokoládé, és annál könnyebben dolgozik vele a cukrász – válaszolja a szakoktató. – A jó csoki roppanós. Tej- vagy fehércsoki esetében viszont teljesen más technológiát kell követni, mint étcsokoládé esetében. Más hőmérsékletre kell melegíteni, s máshogy kell formázni őket az eltérő cukortartalom és a tejszármazék miatt.

Ez utóbbiról megtudjuk: manapság már inkább tejport használnak tej helyett. A mestercukrász elmondta: a cukrászok készen kapják a csokoládét. Régen húsz kilogrammos tömbben jött az áru, most kisebb darabokban. Az iskolában a diákok bevonást, bonbonkészítést, üreges, tömör, féldomború formák és díszek előállítását valamint relief- és pasztilla- készítést is tanulnak. A tortákon látható díszek, feliratok modellező csokoládéból készülnek (ét- és glükózszirup egyenletes melegítésével és víz hozzáadásával állítják elő, fóliában 8 órát pihentetik, majd átgyúrják, így lesz formálható). Ottjártunkkor Kámán Mária cukrász éppen ilyen díszekkel foglalatoskodott.
Manapság ismét a bonbonok örvendenek nagy népszerűségnek. Alapanyagul kiváló minőségű belga és holland csokoládék szolgálhatnak. Ezek azonban drágák, így a termék ára is magasabb lesz. Csak kevés vásárló engedheti meg magának az efféle élvezetet.
Közben a szó a krémekre terelődik. Érdeklődésünkre kiderül: sok cukrászdában azért egyforma az íze a süteményeknek, mert sok az úgynevezett „kényelmi termék” (porok, paszták) a szakmában. Ezek ugyan megkönnyítik a munkát, ám uniformizálják a termékeket. Célszerű a cukrászdában vásárlás előtt érdeklődni a minőségről és az alapanyagokról.
Különösen ha nemcsak édességet, hanem igazi csokoládét szeretnénk fogyasztani. Bár ez utóbbi kesernyésebb, fűszeresebb ízű, s drágább is, sokszor mégis kifizetődőbb, mint az olcsó áru. Pláne, mert jó csokiból kevesebb is elég, mivel abban bőven van kakaó.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Teszt cikkA 3. nagy különbségű vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekA riválistól is kikaptakEgy idegenbeli siker születettA Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségEredményesen szerepeltek a ZBSE sportolóiKét súlyemelő arany a masters ob-nNegyvenig jutottak -
rovatunk hírei
1000 üdvözlőlap és meghívó Verdák: Al Barátokra lel101 híres bombázó Traffipax infó 2016.Július 20.Páka szerethető, élhetőSármellék sikereiNaperőmű létesülhet Söjtörön"Amerikából jöttünk, 25 érmet hoztunk!” Tavat kerülő vesebetegekKöszöntötték az 500 ezredik ügyfelet top 10
Teszt cikkEgy idegenbeli siker születettMegkezdték a kanizsai NB I-es lányok is. A Zalaszentgrót az élenNB III: egy győzelem, egy vereségKlasszissal voltak jobbak a vendégekAtlétikai hírek a szezon végén Ezúttal is biztosanNegyvenig jutottak Súlyemelő érmek az ob-kről